dinsdag 16 juli 2013

Onbegrijpelijk

We kunnen natuurlijk niet in elkaars portemonnee kijken. Dus dat mijn nichtje en haar man twee inkomens hebben zegt niet perse dat ze het ruim hebben. Hun uitgaven zien er wel zo uit.
Ze hebben naast hun laptop beiden een eigen tablet, een luxe mobiele telefoon, een hele reeks huisdieren, beiden een eigen auto en ze roken ieder als een ketter. Pas geleden vertelde ze mij dat ze waren overgestapt van provider. Ze hadden gekozen voor een supersnelle internetbinding met HDtv en onbeperkt gratis bellen tegen het bedrag van 80 of 90 euro per maand.
Kortom: ze nemen het er ruim van.
In mijn optiek dan. Want ik viel zowat van mijn stoel toen ik hoorde dat zij al enige maanden, net als ik bij de voedselbank lopen.
Ter illustratie: Ik heb een laptop gekregen van een goede vriend die er eentje over had nadat hij een personeelslid had moeten ontslaan. Deze kreeg ik omdat mijn andere het van ouderdom begeven had en ik echt een internetverbinding nodig heb om te kunnen werken.
Toen mijn telefoon het begaf (nieuwwaarde 91 euro) kon ik van iemand gelukkig een back to basic toestelletje lenen. Dat wil zeggen: ik kan bellen en smssen en daar houden de functies op.
Ik heb doordat het financieel echt nijpend werd 2 huisdieren weggedaan.
Ik rijd een auto van 20 jaar oud waar ik echt heel erg afhankelijk van ben. Dus ik vrees voor de keuring in oktober.
Ik ben bij UPC en dat kost me inclusief bellen zo'n 55 euro per maand (rib uit mijn lijf). Een tablet heb ik niet. En roken ben ik al 14 jaar mee opgehouden.

'Hoe lopen jullie bij de voedselbank?' was natuurlijk mijn vraag. 'Na aftrek van al onze vaste lasten houden we maar 20 euro in de maand over' was haar antwoord. Hier moest ik even over nadenken. 'Jullie zijn net naar een andere provider gegaan tegen een uitgebreid en duur pakket' uitte ik mijn bedenkingen. 'Dat maakt toch niet uit, die worden gewoon bij de vaste lasten opgeteld en gaat dus van je besteedbaar inkomen af'.
Huh?? WTF dacht ik bij mezelf dat zou toch niet mogen?
'En.. eh.. 20 euro over.. jullie verroken al meer dan dat?'(ik stelde vraag voorzichtig want ik weet hoe gevoelig dat onderwerp bij rokers ligt, zeker omdat ik exroker ben, dan word je er extra hard op afgerekend als je er eens iets over vraagt)
En toen pleurde ik echt zowat van mijn stoel: 'Nee de kosten van het roken worden ook bij de vaste lasten opgeteld'. Mijn mond moet wijd open hebben gestaan want ze vervolgde: 'ja, echt, na aftrek provider, roken en zelfs voor de huisdieren komt er een vast bedrag bij je lasten op'.

Nu zal ik wel heel arrogant klinken maar het is toch om je dood te schamen?


7 opmerkingen:

 1. Da's bijna een gesubsidieerde verslaving te noemen....., wees maar blij dat jij niet meer rookt (mag ik zeggen, ben 3,5 jaar geleden ook gestopt)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kniepertje dat is wat ik me ook bedacht. Geld om de longen te vergiftigen en tegen de tijd dat ze dan ziek zijn mogen we dmv onze zorgkostenstelsel meebetalen aan die zieke longen.
  Ik snap hem echt niet :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat erg!
  En dat ze dan bij de voedselbank naar binnen durft...! Ik zou door de grond zakken met m'n sigaret en tekefoon...:(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het valt me op dat van de voedselbankbezoekers een heel groot aantal rookt. Het duurste wat men zich kan bedenken, de grootste bezuinigingspost!

   Verwijderen
 4. Ik ben helemaal verbaasd door dit verhaal! Hoe kan het dat mensen denken dat dit allemaal maar moet kunnen! Waarschijnlijk telt ook alcolholgebruik mee voor de vaste lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van mij mag je het zeggen hoor!! Denk er precies zo over.
  Ben dan ook arrogant genoeg om er aan toe te voegen dat zulke mensen bij mij niet door de keuring voedselbank zouden komen.en die keuring zou ik met liefde een tijdje als vrijwilliger op mij willen nemen.maar ja zo werkt het natuurlijk niet , maar ik snap je verbijstering.
  Veel sterkte met jouw eigen sores trouwens hoop dat het snel wat beter met jou en je ex gaat.
  Groetjes monique

  BeantwoordenVerwijderen